Αγορά κατοικίας: Νεόδμητο ή παλιό σπίτι;

Κοινοποίηση άρθρου
Facebook
Twitter
LinkedIn

Αναζητώντας το τέλειο σπίτι, μία από τις πρώτες αποφάσεις που πρέπει να πάρετε είναι αν θα αγοράσετε ένα νεόδμητο ή ένα παλαιότερης κατασκευής σπίτι που έχει κατοικηθεί στο παρελθόν. Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματά της και δεν υπάρχει μία λύση που να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις. Είναι μια προσωπική απόφαση που εξαρτάται από τις προτεραιότητές σας, τις ανάγκες σας και τις προσδοκίες σας για το μέλλον.

Μια καινούργια κατασκευή με μοντέρνα διαρρύθμιση, ενεργειακά αποδοτικές συσκευές και μεγάλους ενιαίους χώρους είναι πράγματι εντυπωσιακή, αλλά το ίδιο γοητευτική είναι και μια πιο παλιά κατοικία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σε μια γειτονιά με μικρότερους δρόμους και περισσότερα δέντρα.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές θα προτιμούσαν την αγορά ενός νεόδμητου σπιτιού που να ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις τους για στέγαση. Πολλοί από αυτούς, όμως, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και στρέφονται στη λύση ενός σπιτιού παλαιότερης κατασκευής, που συνήθως είναι οικονομικότερο. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι πέρα από την προσιτή τιμή υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κάνουν τα παλαιότερα ακίνητα ελκυστικά, και σχετίζονται με την περιοχή, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία ή τη διαρρύθμιση.

Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παραθέτουμε μερικές παραμέτρους που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν καταλήξετε στην επιλογή του σπιτιού που σας ταιριάζει.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των νεόδμητων κατοικιών;

Η σύγχρονη κατασκευή

Τα περισσότερα νεόδμητα σπίτια διαθέτουν θέσεις στάθμευσης και αποθηκευτικούς χώρους που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ιδιοκτητών. Επίσης οι σύγχρονες κουζίνες, οι μεγαλύτερες βεράντες, αλλά και τα σύγχρονα κουφώματα με τα διπλά τζάμια που εξασφαλίζουν θερμομόνωση και ηχομόνωση, καθώς και η αυτονομία θέρμανσης προσφέρουν άνεση και οικονομία.

Η ασφάλεια της κατασκευής

Οι νεόδμητες οικοδομές έχουν ακολουθήσει τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό και προσφέρουν πιο ασφαλή διαμονή. Παράλληλα η χρήση σύγχρονων υλικών κατασκευής διασφαλίζει μια διαμονή χωρίς σοβαρές βλάβες και λειτουργικά προβλήματα για αρκετά χρόνια.

Η υπεραξία του ακινήτου

Η αγορά καινούργιας κατοικίας, κυρίως σε αναπτυσσόμενες περιοχές, θα αποφέρει στον ιδιοκτήτη του σημαντική υπεραξία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η αίσθηση του καινούργιου

Η κατοίκηση σε ένα σπίτι, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλο, που δεν έχει υποστεί την παραμικρή φθορά από τη χρήση ή το χρόνο, αποτελεί το βασικότερο πλεονέκτημα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των νεόδμητων κατοικιών;

Η τιμή πώλησης

Τα περισσότερα νεόδμητα διαμερίσματα είναι αρκετά ακριβά, που καθιστά απαγορευτική στην απόκτησή τους από πολλούς ενδιαφερόμενους αγοραστές. 

Ο περιορισμός σε παρεμβάσεις

Τα περισσότερα νεόδμητα σπίτια είναι ετοιμοπαράδοτα, συνεπώς δεν υπάρχει περιθώριο για αλλαγή στη διαρρύθμιση ή αναβάθμιση των υλικών. Ακόμα και στην περίπτωση που το ακίνητο είναι υπό κατασκευή τα περιθώρια παρέμβασης είναι στενά ή αυξάνουν το κόστος αγοράς του.

Η διαρρύθμιση

Τα περισσότερα σπίτια, τα οποία βρίσκονται σε πολυκατοικίες ή συγκροτήματα κατοικιών, έχουν πολύ μικρά δωμάτια. Σε μια προσπάθεια παροχής επιπλέον χώρων για κρεβατοκάμαρα ή wc ή γραφείο εκμεταλλεύονται κάθε αίθριο ή ημιυπαίθριο χώρο που διαθέτουν.

Χρειάζεστε δάνειο για αγορά κατοικίας; Τώρα μπορείτε να πάρετε προέγκριση online

 Δείτε πώς εδώ [link για e-stegastiko.gr]

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των παλαιών κατασκευών;

Η τιμή πώλησης

Ένα σπίτι κατασκευής παλαιότερης των 20 ετών μπορεί να πουληθεί έως και στη μισή τιμή από ένα αντίστοιχο νεόδμητο. Άλλωστε εξαιτίας της τάσης που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, πολλοί κάτοικοι παλαιών σπιτιών να αποκτούν καινούρια, υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για αγορά παλαιών κατοικιών, οι οποίες αν ανακαινιστούν πλήρως, αποκτούν μεγάλη αξία και αποτελούν μια πολύ καλή επενδυτική κίνηση, αν μεταπωληθούν την κατάλληλη στιγμή.

Η επιφάνειά τους

Η μεγαλύτερη επιφάνεια με το μικρότερο κόστος αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα των παλαιότερων διαμερισμάτων. Διαθέτοντας ένα συγκεκριμένο ποσό για αγορά κατοικίας, κάποιος θα μπορούσε να αποκτήσει ένα παλαιό, αλλά πολύ μεγαλύτερο σε επιφάνεια, σπίτι, σε σχέση με ένα ακίνητο καινούργιας κατασκευής.

Η περιοχή

Τα παλαιότερα σπίτια βρίσκονται σε πιο κεντρικές περιοχές και έχουν άνετη πρόσβαση σε συγκοινωνίες αλλά και αγορές. Παράλληλα, η αγορά ενός παλαιού σπιτιού σε ένα ακριβό προάστιο ίσως, για κάποιους, είναι ο μόνος τρόπος να κατοικήσουν σε αυτές τις περιοχές.

Η αρχιτεκτονική

Πολλά από τα παλαιότερα ακίνητα έχουν όμορφα αρχιτεκτονικά στοιχεία, καλύτερη διαρρύθμιση και μεγαλύτερα δωμάτια από τις σύγχρονες κατασκευές.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των παλαιών κατασκευών;

Η πιθανότητα ζημιών

Τα υλικά κατασκευής μιας οικοδομής υφίστανται φθορές με το πέρασμα του χρόνου με αποτέλεσμα σε μια παλιά κατοικία να είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές βλάβες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στους ιδιοκτήτες.

Η ελλιπής ασφάλεια

Οι αντισεισμικές προδιαγραφές αυτών των κατασκευών δεν συγκρίνονται με αυτές των νεόδμητων, γι΄ αυτό και απαιτείται στατικός έλεγχος του κτιρίου, για να διαπιστωθεί η καλή δομική του εικόνα.

Το κόστος ανακαίνισης

Τα παλιάς κατασκευής ακίνητα σχεδόν πάντα χρειάζονται ανακαίνιση, πολλές φορές ριζική. Το κόστος ανακαίνισης είναι σημαντικό και θα πρέπει να το λάβει κάποιος σοβαρά υπόψη του, αθροίζοντάς το με το κόστος αγοράς, ώστε να αποφασίσει αν πραγματικά είναι συμφέρουσα λύση η αγορά ενός παλαιού οικήματος.

Η αξία του ακινήτου

Ένα παλιό ακίνητο, αν δεν ανακαινιστεί θα χάσει ραγδαία την αξία του και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από αυτούς που θα προβούν σε μια τέτοια αγορά περισσότερο ως επενδυτική επιλογή, παρά ως κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.

Χρειάζεστε δάνειο ανακαίνισης κατοικίας; Δείτε όλες τις διαθέσιμες επιλογές σας εδώ

Κοινοποίηση άρθρου
Facebook
Twitter
LinkedIn